Naši donatori:

Mnistarstvo socijalne politike i mladih

grb mobms

Vukovarsko-srijemska županija

vsz

Grad Osijek

grb osijeka

Europska unija

eu-flag

euinfoos

 

logo-icm

Autoškola: Hrvatska aplikacija koja će vam pomoći u pripremi vozačkog ispita

autoskola-1

Ako se spremate za vozački ispit i u glavi imate zbrku zbog prometnih pravila, znakova i situacija na cesti koje bi se mogle dogoditi dok vozite, mogli biste poželjeti pomoć koja će učenje učiniti lakšim.

U pomoć uskače hrvatski virtualni instruktor, aplikacija Autoškola, s kojom se na mobilnim uređajima možemo upoznati s različitim vozačkim izazovima i biti što pripremljeniji za testiranje koliko znamo.

Učenje danas više ne podrazumijeva isključivo kopanje po knjigama i zabilješkama koje smo prikupili na nekom predavanju. Nova znanja sve češće upijamo krstareći internetom ili potragom za aplikacijama za mobilne uređaje, a iz hrvatske radionice, takva pomoć stiže i za učenje pravila vožnje i pripremu za vozački ispit, s aplikacijom Autoškola koja će poslužiti za spremanje za izazove na cesti.

Kako učiniti pravila manje suhoparnima?
Dostupna za preuzimanje za iOS i Android, Autoškola je nastala idejom iza koje stoji vozački instruktor Ivan Rusan. Oslanjajući se na vlastito iskustvo s vozačkim ispitima, učenjem pravila i pripremom novih vozača za “pravu” vožnju, Rusan je početnu točku imao u zamisli da stvori nešto što će biti korisno i zanimljivo svima koji požele učiti ovim putem:

Poticaj za ovakvu aplikaciju bila je moja želja da naizgled suhoparnu materiju ‘prometni propisi i sigurnosna pravila’ na najbolji način približimo mladim ljudima. Želio sam nastavno gradivo prenijeti u gadget generacije na mediju koji oni razumiju, na uređajima koji su njima 24 sata dnevno on.

autoskola-2

Cilj je pritom bio učiniti aplikaciju što bližom realnoj situaciji koja će dočekati novog vozača dok izađe na testiranje koliko je naučio:

Podjela cjelina napravljena je i usklađena s Programom vozačkog ispita. Korisnik aplikacije prolaskom kroz teme može savladati gradivo i uspješno se pripremiti za polaganje teorijskog dijela ispita.

Teme, znakovi i simulacija vozačkog ispita
Autoškola je nastala nakon što se Rusan povezao s varaždinskim Prolinkom, čije je iskustvo u izradi internetskih stranica i mobilnih aplikacija poslužilo da novi projekt stane na noge. Razvoj aplikacije trajao je gotovo godinu dana, a dogradnja i unapređenje idu dalje, s novim koracima koji će učiniti Autoškolu još sadržajnijom.

Što trenutno nudi? S podjelom u tri glavne podcjeline, Teme, Znakove i Ispite, korisnik će se upoznati s pitanjima i odgovorima bitnima za vožnju, prometnim znakovima i signalizacijom, a tu je i simulacija pismenog dijela vozačkog ispita koja je besplatna samo jedanput. Prolazak pitanja i odgovora dostupan je i u podcjelini Teme, uz vizualizacije koje će simulirati pojedinu situaciju na koju se pitanje odnosi.

Početni dojmovi
Autoškola je prošla prvih nekoliko tjedana od “lansiranja” za iOS i Android, a po Rusanovim riječima, na tim platformama će za sada i ostati, bez planova za verziju za Windows Phone s obzirom na njegov relativno mali broj korisnika. Među ljudima koji su do sada preuzeli aplikaciju, prvi dojmovi koji su došli do autora bili su pozitivni:

Kandidati koji su do sada koristili materijale pokazuju iznimno zadovoljstvo. Neki kandidati su prilikom učenja riješili i preko stotinu testova. Svi korisnici izrazili su zadovoljstvo i naglasili da im je bilo lakše savladati gradivo. Bitno je naglasiti da kandidati mogu koristiti app u vrijeme koje njima odgovara.

autoskola-3

Ipak, kako sve što Autoškola nudi nije besplatno, neće svi jednako prihvatiti cijenu od 50-ak kuna koja je plaćanjem unutar aplikacije potrebna za otključavanje simulacije pismenog dijela vozačkog ispita nakon besplatnog prvog prolaženja. Je li to previše? Pojašnjavajući kako se došlo do cijene, Rusan je uvjeren da nije:

Aplikacija je bila u beta testnoj verziji nekoliko mjeseci i cijena je formirana prema odgovorima polaznika autoškola na pitanje koliko bi bili spremni platiti takvu aplikaciju. Anketirali smo veliki broj korisnika i gotovo svi su nam davali takve odgovore. Treba naglasiti da udžbenik košta cca 80 kuna, a ponovni izlazak na ispit košta 147,50 kuna. Kada se uzme u obzir cijena vozačkog ispita ili cijena udžbenika, smatramo da cijena nije pretjerana.

autoskola-4

Hoće li Autoškola dobivati dodatne opcije? Njezin autor otkrio je da se pripremaju nove funkcionalnosti, za sada bez detalja što će (još) ponuditi korisnicima.

U međuvremenu, dobro će doći da bacite oko ako se pripremate za vozački ispit – kako bi bilo što manje razloga za brigu zbog brda pravila i znakova koje trebate znati.

Izvor: netokracija

  Post your comments...

  Partneri

   

              

  Facebook profil icm-Osijek

  facebook 

   

  eryica-logo

  eurodesk

  logo eyp1

  gzm

  proni

  Info centar za mlade Osijek projekt je PRONI Centra za socijalno podučavanje

  ICM Osijek