Naši donatori:

Mnistarstvo socijalne politike i mladih

grb mobms

Vukovarsko-srijemska županija

vsz

Grad Osijek

grb osijeka

Europska unija

eu-flag

euinfoos

 

logo-icm

16 500 djece naučilo plivati kroz projekt Crvenog križa

orahovica CK326 7 8

Već osmu godinu u nizu u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici u sklopu programa „Škola u prirodi i obuka neplivača“

kontinuirano se provodi obuka neplivača kroz koju je u navedenom razdoblju prošlo oko 16 500 učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola iz pet slavonskih županija.

Kroz suradnju sa županijskim centrima za socijalnu skrb proteklih je godina program obuke neplivača prošlo još približno 3000 djece socijalno ugroženih obitelji.

Poradi tih rezultata, a i činjenice da je objekt Centra za edukaciju u Orahovici jedinstven na prostoru Slavonije i Baranje, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i ove je godine uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u razdoblju od 01. listopada do 30. studenog provelo projekt pod nazivom „Obuka neplivača u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici“. Projektom je obuhvaćeno ukupno 325 djece trećih i četvrtih razreda sedam osnovnih škola s područja Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije: OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca, OŠ Dore Pejačević iz Našica, OŠ „Mladost“ iz Jakšića, OŠ Josipa Jurja Strossmayera iz Đurđenovca, OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Orahovice, OŠ Zdenka Turkovića iz Kutjeva i OŠ Mikleuš iz Mikleuša.

Plan i program obuke neplivača sastojao se od 20 nastavnih jedinica što je podrazumijevalo kontinuirani dolazak djece na bazen u okviru 2 tjedna. Osnovni je cilj 20-satnog programa naučiti učenike plivati proizvoljnom , podučiti ih sigurnosti na vodi te snalaženju u urgentnim situacijama. Program obuke proveo je diplomirani kineziolog s višegodišnjim iskustvom u obuci neplivača, a napredak i znanje učenika mjeri se ljestvicom ocjenjivanja znanja plivanja čiji je autor prof.dr.sc. Nada Grčić-Zubčević, redovni profesor na katedri plivanje na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

U programu su ostvarene sve zadaće plana i programa, odnosno svi obrazovni, odgojni i kinantropološki aspekti. Projekt je uspješno proveden, što se može vidjeti iz samih rezultata. Naime od ukupno 325 učenika koliko je obuhvaćeno programom, njih 220, odnosno, čak 67,69% nije znalo plivati, a finalnim testiranjem je utvrđeno da je čak 182 učenika, odnosno 82,73% nakon provedene obuke naučilo ovu životnu vještinu. Učenici koji su imali plivačko predznanje kroz obuku su usavršili plivanja.

Provedbom navedenog programa problem neznanja plivanja učenika 3. i 4. razreda osnovnih škola smanjen je u velikoj mjeri. Gotovo svi učenici kroz metode rada oslobodili su se straha od vode, a istaknuti rezultati smanjuju i mogućnost tragičnih vijesti o utapanju djece na području Slavonije, što je ujedno i najveći uspjeh ovoga projekta.

Izvor: SiB.hr

  Post your comments...

  Partneri

   

              

  Facebook profil icm-Osijek

  facebook 

   

  eryica-logo

  eurodesk

  logo eyp1

  gzm

  proni

  Info centar za mlade Osijek projekt je PRONI Centra za socijalno podučavanje

  ICM Osijek