Naši donatori:

Mnistarstvo socijalne politike i mladih

grb mobms

Vukovarsko-srijemska županija

vsz

Grad Osijek

grb osijeka

Europska unija

eu-flag

euinfoos

 

logo-icm

Imamo problem! - kažu mladi grada Osijeka

rasprava1 4.4.14
Na javnoj raspravi održanoj 4.4.2014. svoj doprinos kreiranju novog Programa za mlade na području grada Osijeka dalo je više od 50 mladih između 15 i 30 godina. Osim što su definirali probleme i potrebe, predložili su i moguća rješenja.

Savjet mladih Grada Osijeka, u suradnji s Gradom Osijekom i PRONI centrom za socijalno podučavanje, kroz projekt Info-centra za mlade, započeo je s aktivnostima izrade Nacrta Programa za mlade na osječkom području za razdoblje 2014.-2018. Aktivnosti se provode u sklopu kampanje pod nazivom “Kreni pa ćeš stići” koja je započela ovom javnom raspravom.

Sudionici javne rasprave, preko 50 mladih Osječana u dobi od 15 do 30 godina, sami su odabrali u kojoj od sedam skupina, odnosno sedam područja nacionalnog programa za mlade, žele sudjelovati.
Tako se raspravljalo o slijedećim područjima, koje su facilitirali predstavnici različitih organizacija:

1. obrazovanje i informatizacija, Irena Mikulić iz PRONI Centra,
2. zapošljavanje i poduzetništvo, Sanela Ravlić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, PS Osijek
3. socijalna politika, Lejla Šehić Relić, Volonterski centar Osijek
4. zdravstvena zaštita i reproduktivno zdravlje, Nikola Kraljik, Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osijek
5. aktivno sudjelovanje mladih u društvu, Jelena Kamenko, Volonterski centar Osijek
6. kultura mladih i slobodno vrijeme, Filip Kuštro, Savjet mladih Grada Osijeka, te
7. mobilnost, informiranje i savjetovanje, Sanja Vuković Čović, PRONI Centar

Broj mladih bio je podjednak u svim skupinama, ali najveći interes prisutnih bio je za područje Obrazovanja i informatizacije (iako se po prijavnim obrascima očekivao za zapošljavanje i poduzetništvo), a potom za kulturu i slobodno vrijeme. Najmanji interes bio je za socijalnu politiku, što ukazuje na vjerojatno nedovoljno poznavanje pojma i sadržaja ovog područja.

Mladi su u opuštenoj atmosferi vrlo aktivno sudjelovali u raspravi, te za svako područje iznijeli svoja mišljenja i viđenja postojećih potreba i problema, ali i rješenja. Zanimljivo je da su skoro u svim skupinama mladi definirali problem nedovoljne informiranosti. Zaključili su da unatoč razvijenoj tehnologiji i brojnim informacijama koje im se nude na internetu, ne mogu pronaći i prilagoditi informacije individualnim potrebama. Smatraju da upravo ta brojnost informacija i njihova raširenost otežava pristup, ali se problem vidi i u individualnim sposobnostima ocjene kvalitete i istinitosti određene informacije.    

Zaključci javne rasprave bit će sumirani do 17.4., na Europski dan informiranja mladih, kada će se sastati stručna radna skupina i dati svoj doprinos Nacrtu Programa za mlade. Nakon toga, Nacrt će se uputiti na online komentiranje široj javnosti te će uslijediti završno sumiranje pristiglih komentara i prijedloga te izrada Nacrta koji će se uputiti Gradskim vlastima na odobravanje.

Kako je važnost sudjelovanja mladih u ovom procesu od izuzetne važnosti za njih same, pozivamo sve mlade na uključivanje i praćenje procesa putem web-stranice PRONI Centra, web-stranice i facebook-a Info-centra za mlade, facebook-a Savjeta mladih Grada Osijeka te web-stranice Grada Osijeka.

Zahvaljujemo se svim medijima koji su se uključili u kampanju "Kreni pa ćeš stići" te ih pozivamo da i nadalje zajednički radimo u interesu mladih našeg grada.

Posebno i veliko hvala mladima koji su se ohrabrili i sudjelovali u raspravi te donijeli neke prijedloge mogućih rješenja potreba i problema mladih.

Info-centar za mlade Osijek 

  Post your comments...

  Partneri

   

              

  Facebook profil icm-Osijek

  facebook 

   

  eryica-logo

  eurodesk

  logo eyp1

  gzm

  proni

  Info centar za mlade Osijek projekt je PRONI Centra za socijalno podučavanje

  ICM Osijek